Kuchnia w stylu japońskim – doskonałe połączenie minimalizmu i funkcjonalności

Kuchnia w stylu japońskim tylko z pozoru wydaje się surowa i chłodna. Jakie są główne cechy takiego wnętrza? Jak dokonać tej aranżacji? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Paulina Dziedzianowicz
kuchnia w stylu japońskim

Kraj Kwitnącej Wiśni od lat fascynuje Polaków. Począwszy od kolorowych mang, przez historie o samurajach, aż po współczesne trendy i nowości w świecie technik komputerowych. Japoński styl we wnętrzach nadal jednak stanowi jednak dla wielu osób zagadkę. Ceny mieszkań w tamtejszych miastach są bardzo wysokie, dlatego mieszkańcy Tokio czy Osaki walczą o to, aby każdy metr kwadratowy był dobrze zagospodarowany. Czy w takim duchu tworzy się też kuchnię w stylu japońskim? Sprawdź, jak to wygląda w praktyce.

Styl japoński, czyli minimalizm i prostota

Już w progu japońskiego domu lub mieszkania można dostrzec niezwykle charakterystyczną dla nich prostotę. Wnętrze, także to kuchenne, urządzone jest możliwie najbardziej minimalistycznie, bez zbędnych ozdób i detali. Meble zazwyczaj mają geometryczne kształty, są dobrane kolorystycznie i bardzo funkcjonalne.

W japońskiej aranżacji wnętrz nie ma miejsca na zbędne detale czy zdobienia. Ściany są jednolite, płytki nie posiadają zdobień, a liczba dekoracyjnych elementów zmniejszona jest do absolutnego minimum. Pomimo tego mieszkania w Japonii nie są chłodne ani surowe. Wręcz przeciwnie, nawet bardzo duża kuchnia w stylu japońskim może okazać się przytulna i ciepła.

Interesuje Cię kuchnia japońska? Sprawdź jak ugotować ryż do sushi!

Kuchnia w stylu japońskim – liczy się przestrzeń

Kuchnia utrzymana w stylu japońskim będzie przede wszystkim funkcjonalna. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni potrafią perfekcyjnie gospodarować przestrzenią. W małej kuchni meble ustawione są w taki sposób, aby można było wygodnie i spokojnie się między nimi poruszać. Na całą kulturę japońską bardzo silnie oddziaływała filozofia buddyzmu, dla której to właśnie umiar jest jedną z najważniejszych cnót.

Zobacz też:  Przestronność, minimalizm, dobre oświetlenie. Kuchnia w stylu industrialnym – aranżacja

Japończycy nie mają tendencji do pozostawiania wolnej przestrzeni za wszelką cenę. Podczas gdy Europejczycy zmniejszają meble i stawiają je blisko ścian, Japończycy traktują meble kuchenne jak wartość samą w sobie. Przestrzeń pomiędzy nimi powinna służyć do bezpiecznego i wygodnego poruszania się. Nawet w małej kuchni może więc znaleźć się duża wyspa i stojące wokół niej krzesła. O ile nie zaburza ona poruszania się po pomieszczeniu, wszystko jest w porządku.

W kontekście minimalizmu warto wspomnieć, że ciekawą odmianą stylu japońskiego może być kuchnia w stylu japandi.

Kuchnia japońska to natura i… asymetria

W Europie minimalizm i porządek kojarzą się przede wszystkim z symetrią. W tradycyjnej kulturze japońskiej jest jednak zupełnie odwrotnie. Symetria nie występuje w przyrodzie, dlatego jej sztuczne generowanie mija się z prawami natury. Obecnie wpływ na wiele japońskich wnętrz ma chiński nurt feng shui, w którym to właśnie symetria jest jedną z podstaw. W wielu japońskich mieszkaniach nadal jednak dominuje tradycyjna asymetria.

W japońskich aranżacjach kuchennych nie brak naturalnych materiałów. Drewno, bambus, kamień, len czy bawełna to materiały, których znajdziesz najwięcej w kuchniach w stylu japońskim.

Kolorystyka japońskiego wnętrza

W japońskich kuchniach zdecydowanie dominuje jasna kolorystyka oraz paleta barw ziemi. Intensywne i bardzo wyraziste kolory stosowane są raczej oszczędnie, zazwyczaj w formie mocnego akcentu przełamującego jednolitą resztę. Jest to zresztą raczej wyjątek niż reguła.

Mieszkańcy Japonii bardzo lubią beże, biele i szarości. Do wnętrza w stylu japońskim można z powodzeniem zastosować różne odcienie brązu czy przytłumionej zieleni. Może to wyrażać się zarówno w meblach, dodatkach, jak i kolorach podłóg lub ścian. Na ścianach najlepiej sprawdzą się jasne płytki w jednolitym, jasnym kolorze.

Meble i dodatki w japońskim wystroju wnętrz

Skromność przede wszystkim – tak można opisać kuchnię w stylu japońskim. Wybierając meble, kieruj się więc prostymi geometrycznymi formami. Jeżeli masz taką możliwość, zdecyduj się na wyspę kuchenną, która komponuje się w rozwiązaniach wykorzystujących koncepcję aneksu kuchennego. Stół i krzesła powinny mieć jak najprostsze formy.

Zobacz też:  Kuchnia w stylu klasycznym – ponadczasowa elegancja i funkcjonalność w każdym domu

Najważniejszym motywem w opisywanym typie wnętrza jest natura. Wazon z kwiatami czy donica z okazałą rośliną doniczkową często służą za jedyny element dekoracyjny. Mieszkańcy Japonii w swoich kuchniach wykorzystują jedynie te tekstylia, które zostały stworzone z naturalnych materiałów. Dobrze sprawdza się tu len oraz bawełna.

Kuchnia w stylu japońskim – podsumowanie

Na styl współczesnej Japonii miało wpływ wiele czynników – od buddyzmu po feng shui. Efektem są skromne i proste wnętrza z doskonałą organizacją przestrzeni. Japoński styl będzie doskonałym rozwiązaniem dla niewielkich polskich kuchni, których jest tak wiele w budownictwie wielorodzinnym. Jasne barwy i funkcjonalne dodatki, a przede wszystkim znakomita organizacja przestrzeni – to przepis na wygodną i przestronną kuchnię niezależnie od jej rzeczywistych rozmiarów.

Kuchnia w stylu japońskim to przede wszystkim naturalne materiały, jasne kolory i bardzo dobrze zagospodarowana przestrzeń. Czy chcesz zdecydować się właśnie na kuchnię w japońskim stylu? Możesz połączyć w ten sposób gustowne i proste rozwiązania.

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
łazienka w stylu amerykańskim

Łazienka w stylu amerykańskim – jak ją urządzić? Postaw na amerykański styl w swoim domu!

Następny artykuł
łazienka w stylu loft

Łazienka w stylu loft – jak urządzić piękne i praktyczne pomieszczenie w stylu industrialnym?

Zobacz też